Janneke en Janneke maken hartvriendelijke recepten: ‘We zetten voeding graag in als preventief medicijn’
Persoonlijk verhaal
19 augustus 2025 · 14:54| Leestijd:4 min
Als een cardioloog en culinair journalist de handen ineenslaan om een kookboek te maken, dan moeten hun gezonde recepten ook wel écht lekker zijn. Waar Janneke Wittekoek zich vooral bezighoudt met de gezondheid van het hart, staat naamgenoot Janneke Vreugdenhil het liefste de hele dag in de keuken om hartvriendelijke ingrediënten te vertalen naar smaakvolle recepten.
“Hart- en vaatziekten zijn een van de meest voorkomende doodsoorzaken”, begint Janneke Vreugdenhil. “Er zijn ongelooflijk veel mensen in Nederland met hartproblemen. Ook bij mij komt het voor in de familie; mijn vader kreeg op zijn vijftigste zijn eerste hartinfarct. Aan de kookkunsten van mijn moeder lag dat overigens niet hoor, die kookte heel gezond en zorgde ervoor dat hij niet te veel snoepte. Want als je een ziekte kunt voorkomen met bepaalde voeding, waarom zou je dan naar medicijnen grijpen? Daardoor ontstond het idee voor een hartgezond kookboek en ik wist al snel dat ik dit met Janneke Wittekoek wilde maken. Ik kende haar als dé cardioloog die zich hardmaakt voor voeding als medicijn. Toen mijn uitgever haar benaderde had ze in eerste instantie geen tijd.” Lachend zegt ze: “Totdat ze hoorde dat het met mij was, toen heeft ze gewoon tijd gemaakt!”
Tekst gaat hieronder verder.
Wilma Veen kreeg twee keer een hartstilstand: ‘Ik haalde kracht uit God’
Hartstikke gezonde mayonaise
“We kenden elkaars naam via de media en waren stiekem fan van elkaar. De eerste keer afspreken resulteerde in uren kletsen en we ontdekten dat we allebei enorme mayonaiseliefhebbers zijn. Alleen is die saus niet per se hartvriendelijk, dus hebben we wel even gediscussieerd of deze dan in het kookboek moest komen. Uiteindelijk hebben we een variant gemaakt met een deel olijf- en een deel zonnebloemolie; hartstikke gezonde mayonaise.”
Volgens Janneke kan je je comfortfood ook prima blijven eten, zij het met een paar kleine aanpassingen. “We weten allemaal dat het niet gezond is om veel rood vlees te eten, dus zocht ik naar een vervanger hiervoor. Kalkoendijvlees kun je prima gebruiken voor stoofgerechten, of maak er je favoriete burger mee.” Zelf heeft ze ook een aantal favoriete gerechten. “Naast de mayonaise doen de bananenpannenkoekjes het thuis erg goed. Net als de chocolate chipkoekjes met olijfolie. Ik bakte eerder veel met roomboter, maar doordat Janneke me wees op de grote hoeveelheid verzadigd vet en cholesterol, vervang ik deze tegenwoordig vaak door olijfolie. Kan prima in de meeste gevallen.”
Roomboter vervang ik vaak door olijfolie. Kan prima in de meeste gevallen.
Een onderbouwd tegengeluid
Die medische kennis van cardioloog Janneke is onmisbaar in Eten als medicijn, vertelt Janneke. “Zij is als arts op de hoogte van de laatste wetenschappelijke kennis, waardoor ze weet waar ze het over heeft. Daardoor kunnen wij een onderbouwd tegengeluid bieden tegen de vele onzin over voeding die wordt verkondigd op social media. Ik had het boek daarom ook niet alleen willen schrijven, zelf heb ik die kennis niet.”
Hoewel Janneke en Janneke zijn uitgegaan van de meest recente onderzoeken, blijft voeding ook persoonlijk. “Het is lastig aan te tonen wat een individueel product doet met jouw lichaam. Gelukkig wordt er de laatste twintig jaar steeds meer onderzoek gedaan naar voeding en worden we steeds bewuster van wat we in ons lijf stoppen.” Voor mensen die niet goed weten waar ze moeten beginnen, raadt ze de Traybake met reuzenbonen en ratatouillegroenten aan. “Een lekker zomers en simpel recept. Sowieso zijn traybakes altijd een goed idee; de oven doet al het werk, dus je hoeft geen ervaren keukenprins(es) te zijn.”
Benieuwd naar de hartvriendelijke recepten? Je vindt er een paar in de allernieuwste Eva, en leest alles over het thema Hart nodig.
Nog geen Eva-abonnee?
Bestel een los nummer of neem een abonnement dat bij jou past!