
PremiumHobbychef Claudia Allermeersch maakte een kookboek vol desserts: ‘We modderden héél wat aan voor het juiste recept’
Interview
12 december 2025 · 15:35| Leestijd:5 min
Lees gratis verder
Meld je nu aan en krijg 3 maanden gratis onbeperkt toegang tot alle artikelen en digitale magazines van Eva.
Lees gratis verder
Meld je nu aan en krijg 3 maanden gratis onbeperkt toegang tot alle artikelen en digitale magazines van Eva.
Even geen calorieën tellen met dit overheerlijke kookboek vol knappe toetjes. 'Het dessert' staat bomvol zoete klassiekers met een verfijnde twist. Zelfs de iets moeilijkere recepten zijn gemakkelijk haalbaar, belooft de Vlaamse hobbychef Claudia Allermeersch, want de recepten kloppen écht. “Het is vooral een uitnodiging om zelf te creëren met vertrouwen, veel goesting, en hier en daar een snufje lef.”
“We móesten al die recepten natuurlijk wel proeven. Amai, dat was best veel suiker”, zegt Claudia lachend. “Het voelde soms als een soort Disneyland. Op dagen dat we aan de recepten werkten, maakte ik ’s ochtends een extra lange wandeling met de hond. De dagen erna vermeed ik suikers en koolhydraten, dat was wel nodig. We hadden geen moeite om de desserts te verdelen onder onze moeders en vriendinnen. Mijn zoon Antoine – die nog thuis woont – is niet echt een zoetemond, maar ook hij was er verzot op.”
Sinds Claudia werd uitgeroepen tot ‘Beste hobbykok van Vlaanderen’ heeft ze al dertien kookboeken op haar naam staan. “Koken doe ik graag, al van kinds af aan. De tafel mooi dekken, een dessertbuffetje maken, heerlijk.” Maar het allerliefst schrijft ze kookboeken. Helemaal als dat in samenwerking met de ‘grote chefs’ kan. Voor Het dessert sloeg Claudia de handen ineen met toppatissier Roger van Damme. “Ik voelde me altijd een beetje minderwaardig naast topchefs, maar ik krijg veel respect.”
Springplank
Ze ziet zichzelf als springplank tussen de chefs en de ‘mensen thuis’. “Wat ik van hen leer, geef ik op een toegankelijke manier door. Chefs die op hoog niveau koken of bakken, gaan ervan uit dat mensen alles weten. Roger kookt vanuit zijn hart en maakt zijn desserts zonder recept. Hij gaat volop voor de creativiteit van het moment. Ik werk gestructureerd, methodisch, ik ‘oefen’ recepten. Daarin vullen we elkaar aan.”
Het voelde soms als een soort Disneyland.
Met het boek wil Claudia thuisbakkers helpen om klassieke desserts goed uit te voeren, met ingrediënten die iedereen kan vinden. “Dus geen geleermiddelen en poedertjes, maar met pure producten toch tot een goed resultaat komen. We hebben héél wat aangemodderd voordat we het perfecte recept vonden. Vond ik een dessert al zeer goed, zag Roger witte spikkels van het eiwit dat te ver was opgeklopt. Of dan proefde hij de bakpoeder. We waren soms een héle dag bezig met de perfecte crème karamel. Dan dacht ik: maakt tien gram roompoeder nou zo’n verschil? Ja dus. Ik leerde van zijn geduld, hij was blij dat ik de recepten op papier kon krijgen. Dit was veruit het meest intensieve boek dat ik heb gemaakt.”
Beetje oefenen
Hét geheim om je dessert zo perfect op tafel te krijgen? “Goede mallen”, verklapt Claudia. “Voor de Charlotte Russe op de cover hebben we gewoon bavarois in een siliconen mal gegoten. Even in de diepvries, daarna verwijder je hem heel makkelijk uit de vorm. Het is een beetje oefenen, maar in het boek hebben we iedere stap gefotografeerd.” Laat je ook niet afschrikken door het aantal stappen. “Voor de chocoladetaart moet je nogal wat handelingen verrichten, maar de verschillende onderdelen kun je ook als los dessert opdienen. Een glaasje koffieroom is ook al lekker!”
Mensen staan in de rij om mooie, zoete tafereeltjes te proeven.
Op social media ziet Claudia dat er steeds meer aandacht komt voor dessert en nagerechten. “Mensen staan in de rij om mooie, zoete tafereeltjes te proeven. Zelf ben ik vooral fan van de Franse klassiekers die je in een bistro op de kaart ziet staan. Van crème brûlée tot bavarois. Ik wilde ook graag een Aziatische sticky rice in het boek. Roger zei dat ik daar niet aan moest beginnen, maar ik bleef aandringen. Uiteindelijk lukte het met behulp van de nieuwe Thermomix (een alles-in-een keukenmachine, red.). Roger bracht verrassende smaken in, waar ik zelf niet op zou komen, en maakte het af met een kunstwerkje van mango. Het is mijn favoriete dessert geworden.”
Tekst gaat hieronder verder.
Aaliyah is oprichter Mama’s Koelkast: ‘Leer van je moeder koken, zolang het kan’
Hele familie aan tafel
Met Kerst zit Claudia aan tafel met de hele familie, van opa’s en oma’s tot kleinkinderen. “We kopen allemaal veel te veel cadeaus voor elkaar. Omdat ik en mijn man allebei niet heel veel familie hebben, vinden we het extra belangrijk om alle familieleden die we hebben samen te brengen.” Natuurlijk mag haar eigen crème brûlée niet ontbreken, die ze dan alleen nog maar hoeft te branden. “We hebben er een beetje lavendel aan toegevoegd, dat maakt deze variant subliem.”
In het boek staan ook tips om de kleine kneepjes van het vak te leren. “Soms zorgt een klein middeltje voor een veel beter resultaat. Als je pannenkoeken gaat bakken, mislukt de eerste altijd, toch? Niet als je kiest voor geklaarde boter en zorgt voor een loeihete pan. Ik hoop dat de lezers van dit boek het aandurven om in ieder geval een paar dessert uit te proberen. Dan komt de goesting vanzelf.”
Tekst: Charlotte van Egmond
Beeld: Uitgeverij Lannoo







