In juni en juli draait het leven van Janny Verschure-Trouw (43), haar man Hubert en hun vier pubers om kersen. De overige maanden verhuurt Janny een vergaderlocatie op haar erf en werkt ze voor Fruitport West-Brabant, een regionaal platform voor zachtfruit. Recent werd ze ook nog wijnboerin.
“Bij nachtvorst in het voorjaar slaap ik niet bepaald lekker. Vorst kan de kersenbloesems verwoesten, net als een fikse hagelbui. Maar zodra de bloemen transformeren tot dieprode kersen is het vanaf juni twee maanden feest op ons erf. Dan draait alles hier rond de kersen. Ik stop dan ook met mijn andere werkzaamheden, omdat het zo druk is.
Midden in de polder weten mensen De Kersenhof massaal te vinden. Soms komen ze met bussen tegelijk. In onze grote schuur bouwen we ieder seizoen een pop-up-winkel voor de verkoop van verse kersen en alles wat met dat thema te maken heeft. Van babykleertjes met kersenprint tot hangop met eigen kersensaus van de lokale zuivelboer, je kunt het hier allemaal vinden. We geven rondleidingen en op het grote boomgaardterras serveren we koffie, natuurlijk met ons eigen Kersenhofgebakje.
Tekst gaat hieronder verder.
Als iedereen op vakantie is, is Hetty druk met haar bijen: ‘Wonderlijke natuur’
En dan te bedenken dat we ruim twintig jaar geleden zijn gestart met de verkoop van kersen vanuit een omgebouwd kippenhok! Mijn man Hubert had al een akkerbouwbedrijf en zocht een neventak erbij voor in de zomer. Wat begon met een paar kersenbomen groeide uit tot een enorme boomgaard, winkel en horecagelegenheid met een heuse community. Veel seizoensarbeiders komen ieder jaar terug omdat ze het zo gezellig bij ons vinden.
Het is ook een bijzondere tijd. Als ik alle reuring gadesla, vraag ik me weleens af hoe dit ons gelukt is. Tot een paar jaar geleden werkte ik nog bijna fulltime als belangenbehartiger in de tuinbouwsector en intussen brachten Hubert en ik ook nog eens onze vier kinderen groot. Eigenlijk weet ik het antwoord al: Hubert en ik delen dezelfde passies. We groeiden allebei op een agrarisch bedrijf op en leerden elkaar op de agrarische hogeschool kennen. We begrijpen elkaar, zitten allebei vol plannen en zijn continu aan het brainstormen.
Wijngaard
Sinds een paar jaar hebben we er een nieuwe uitdaging bij, namelijk een eigen wijngaard. En dat trekt weer een ander publiek, wat ook leuk is. In september, na de drukte van de kersentijd, oogsten we onze druiven. Met het produceren van wijn zijn we in een voor ons compleet nieuwe wereld terechtgekomen. Ik ben zelfs in opleiding tot vinoloog omdat ik alles van wijn wil weten.
Werken met seizoensproducten is risicovol en spannend. We zijn afhankelijk van het weer. Bomen en druivenranken geven ieder jaar weer een andere oogst. Met deze onvoorspelbaarheid kan ik goed leven, maar niet met het zwalkende landbouwbeleid. Het liefst zie ik een eenduidig en werkbaar Europees beleid waar alle telers zich aan houden.
Werken met seizoensproducten is risicovol en spannend.
Ik ben lokaal bestuurder voor de agrarische sector om mijn steentje bij te dragen. Er is me al vaker gevraagd of ik de politiek in wil, maar daar pas ik nu voor. Ik wil mijn werk leuk vinden en goed blijven doen. Voor nu focus ik me op ons gezin, de kersen, de wijn en mijn andere bezigheden. Heerlijk om hier mijn handen vol aan te hebben!”
Tekst: Sonja Brekelmans Beeld: Nienke van Denderen