Hetty Deunk (60) geeft met haar kookstudio ‘Wat maak je menu?’ kookworkshops aan bedrijven. In de zomer, als iedereen op vakantie is, is ze druk met haar bijen en het slingeren van honing. Daarnaast is Hetty sociaal ondernemer: iedere werkdag kookt ze voor ouderen.
“‘Er is niets zo klein of het kan worden gedeeld’, zei mijn moeder vaak. In ons grote gezin van elf kinderen kon er altijd een bord bij worden gezet. Met dank aan haar grote moestuin waren er groenten in overvloed. Mijn moeder was altijd met gezonde voeding bezig en haar tijd vooruit. Ze leefde naar twee boeken: de Bijbel en een dik boek van kruidengeneeskundige Alfred Vogel. Haar passie voor puur eten gaf ze aan mij door.
Mijn carrière ontstond heel organisch. Zo’n dertig jaar geleden werkte ik als gastouder. Toen ik merkte dat de kinderen vooral de p-producten lustten, zoals patat, pannenkoeken, poffertjes en pizza, maakte ik me serieus zorgen. Hoe konden ze uitgroeien tot sterke volwassenen? Avondeten was een drama, lieten hun ouders weten. ‘Laat de kinderen met mijn gezin mee-eten’, stelde ik voor.
Tekst gaat hieronder verder.
In de zomer ruilt Froucke het kantoor in voor de reddingsbrigade: ‘Biedt zo veel uitdaging’
Ik begon met koken voor kinderen, maar al snel gaf ik workshops aan hun ouders hoe ze zelf een gezonde, snelle hap op tafel konden zetten. Inmiddels geef ik hoofdzakelijk interactieve kookworkshops aan teams van bedrijven. Terwijl ik de gerechten maak, vertel ik over de streekproducten waarmee ik werk.
Daarnaast kook ik iedere doordeweekse avond voor een groep dorpsgenoten op leeftijd. Het voelt alsof ze met mij mee-eten, want nadat ik alle maaltijden heb rondgebracht, eten mijn man en ik hetzelfde. Met mijn maaltijdservice verdien ik niets, maar het geeft me wel ongelofelijk veel voldoening. In onze gemeenschap staan we voor elkaar klaar. Dat maakt dat mensen zich goed voelen.
Druk met bijen
De live-cooking workshops, mijn voornaamste inkomstenbron, worden hoofdzakelijk geboekt in het najaar, de winter en het voorjaar. In de zomer, als veel mensen op vakantie zijn, ben ik druk met mijn bijen. Deze dieren spelen zo’n belangrijke rol in de voedingsketen dat je zou kunnen stellen dat er zonder bijen geen eten is. Ik was altijd begaan met de natuur en de dieren. Toen mijn man en ik acht jaar geleden verhuisden naar een huis buiten de bebouwde kom, was mijn eerste reactie: ‘Hier kan ik bijen houden!’ Als kind was ik al geboeid door deze kleine teddybeertjes en nu heb ik er duizenden, wat geweldig genieten is.
Door met bijen bezig te zijn, krijg je zo veel ontzag voor de schepping.
In onze achtertuin staat een aantal bijenkasten waar ik kinderen uitleg geef over deze bijzondere dieren en het proces van honing maken. Samen kijken we in de kast. Door met bijen bezig te zijn, krijg je zo veel ontzag voor de schepping en hoe wonderlijk de natuur in elkaar steekt. Voor iedere appel die je eet, is een bloem bestoven! Voor iedere honingpot zijn maar liefst vier miljoen bloemen bezocht!
In het najaar, als de kookworkshops aantrekken, vertel ik met extra veel liefde over de honing uit mijn achtertuin, een zéér lokaal product. Ik verwerk het graag in mijn gerechten. Net als de honingraat. Wist je dat die heilzaam is voor maag en darmen? En het ziet er zo kunstig uit. Leg een stukje raat op een bol vanille-ijs of op een kaasplank en het wordt meteen speciaal.”
Tekst: Sonja Brekelmans Beeld: Nienke van Denderen