Van pastelroze tot supplementen stacken: dit zijn dé trends van 2025
Van langer leven tot femtech en alles daartussen
16 januari 2025 · 16:01| Leestijd:12 min
Dit artikel is exclusief voor abonnees
Log in en probeer Eva digitaal 2 weken gratis. (De proefperiode stopt automatisch.)
Gratis proefperiode aanvragenHeb je al een abonnement?
Gratis inloggen
Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Van alles eraan doen om gezond de 100 te halen tot handige tech-tools om opvliegers beter aan te kunnen; van op maat gemaakte supplementen tot AI-gegenereerde parfums: technologie-expert Deborah Nas laat haar licht schijnen op tien trends die we dit jaar veelvuldig gaan zien. Opvallend: gezondheid speelt een belangrijke rol in de huidige trends.
1. De longevity-revolutie
Meer dan een nieuwe lipstick of een revolutionaire gezichtscrème, is dé meest begeerlijke trend van het nieuwe jaar langer leven, aldus technologie-expert en hoogleraar Innovatie aan de T/U Delft Deborah Nas. Volgens het Top Global Consumer Trends 2025-rapport maken we steeds bewustere keuzes in onze routines om langer gezond te leven. Want dat we vandaag de dag een stuk ouder worden dan een eeuw geleden (lifespan) is bekend, maar we willen die extra jaren ook in goede gezondheid én met kwaliteit van leven (healthspan) doorbrengen.
Aanhangers van de ‘longevity’-beweging zoeken naar manieren om het verouderingsproces te vertragen, te stoppen of zelfs om te keren. Hierbij maken ze gebruik van geneeskunde en technologie. Zo is er meer aandacht voor ‘functional foods’: voedingsmiddelen die vol zitten met vitaminen, mineralen en vezels en zo je afweersysteem een boost geven, ontstekingsremmend zijn of de spijsvertering ten goede komen. Hierbij kun je denken aan gefermenteerd voedsel zoals kimchi en yoghurt (goed voor de darmen) of vette vis zoals zalm, die rijk is aan omega 3-vetzuren (goed voor het hart). Naast een focus op voeding, zetten ‘longevity’-fanaten technologie in om hun beweging, slaap en andere variabelen te meten en zo hun gezondheid te optimaliseren – hierover meer in de andere trends.
Dit is wat (ultra)bewerkte voeding met ons brein doet
Dit is wat (ultra)bewerkte voeding met ons brein doet
2. Safety first
Er zijn al apps die vrouwen een veiliger gevoel moeten geven als ze bijvoorbeeld ’s avonds in hun eentje op pad gaan. Zo is er Safetrek: als je in een onveilige situatie belandt, kun je de app openen, een knop indrukken en dan wordt meteen de politie gebeld. Ook Follow Me is een bekende app: hierin stel je vooraf zelf het adres in waar je naartoe gaat en je vervoermiddel. De app rekent dan zelf uit hoelang je over dat traject zou moeten doen. Als je niet op de geplande tijd bent gearriveerd, krijgen jouw ‘buddy’s’ een berichtje en worden ze verzocht te bellen. Neem je niet op? Dan kunnen zij jouw locatie zien en meeluisteren met het omgevingsgeluid van waar jij je bevindt.
Intussen werken steeds meer techbedrijven aan slimme, draagbare apparaten – wearables– die door middel van gps-tracking, panieksignalen in het lichaam (denk aan een verhoogde hartslag of een hogere lichaamstemperatuur door stress) en audio- en video-opnames, de veiligheid van de draagster ‘in de gaten houden’. Doordat ze gelinkt zijn met lokale hulpdiensten, kan er snel opgetreden worden in geval van nood. Daarnaast zal er in het nieuwe jaar steeds vaker AI worden ingezet om cyberpesten, online misbruik en digitale aanvallen tegen vrouwen op te sporen. AI spoort niet alleen deze incidenten op, maar documenteert de voorvallen, verbindt de slachtoffers met ondersteunende netwerken en kan ook informatie verschaffen over mogelijke juridische stappen en wettelijke ondersteuning. Safety first, dus!
3. De toekomst van femtech
“Klinische testen werden altijd gedaan op mannen, dat was goedkoper”, zegt Deborah Nas. “Vrouwen kennen namelijk een cyclus; gedurende een maand verandert er van alles in het vrouwelijk lichaam. Die variabelen kunnen tests verstoren, een mannelijk lichaam bleef over langere tijd stabiel.” Maar door het mannelijk lichaam als standaard te nemen, werden en worden symptomen van aandoeningen bij vrouwen vaak niet op tijd gedetecteerd. Hier komt femtech om de hoek kijken: het gebied dat zich bezighoudt met digitale oplossingen voor vrouwelijke problemen. “Vroeger richtte technologie zich voornamelijk op vruchtbaarheidsoplossingen”, zegt Nas. “Maar in het nieuwe jaar zal er aandacht zijn voor de algehele gezondheid en het welzijn van vrouwen.”
Dit is goed nieuws, aangezien er volgens Nas – en vele andere experts – een groot tekort is aan data over vrouwelijke lichamen in de medische sector. “Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één zijn bij vrouwen. Hart- en vaatziekten werden historisch meer gelinkt aan mannen, maar we begrijpen nu dus dat door de oude manier van meten en gebrek aan data, dergelijke ziekten gewoon niet op tijd of helemaal níét gediagnostiseerd werden bij vrouwen”, aldus Nas over de ‘diagnosekloof’. Van diagnostiek en medicatie tot preventie en behandelplannen: dit jaar zal AI en technologie meer ingezet worden om het vrouwelijk lichaam beter te begrijpen.
Bestaat dé trend van 2025 wel?
4. Biohacking wordt mainstream
We hadden het al even over de ‘longevity’-beweging; aanhangers van deze zoektocht naar langer gezond leven worden ‘biohackers’ genoemd. Biohacking gaat over het begrijpen wat jouw lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Hierbij richten biohackers zich onder andere op voeding, sport en slaap. Dit doen ze met wearables die het lichaam meten, data genereren en je van tips voorzien om jouw routines te verbeteren. De Oura-ring is hiervan een goed voorbeeld: deze ‘tech-ring’, die je subtiel als een sieraad om je vinger draagt, geeft je input over je stress, slaap, gezondheid en fitnessniveau. “Ook glucose-tracking wordt steeds populairder”, zegt Nas. “Je ziet sommige mensen ze al wel dragen: van die witte, ronde sensortjes op de achterkant van je arm. Het werd voorheen vooral gebruikt door mensen met diabetes, om het glucosegehalte in hun bloed te meten, maar het wordt steeds meer mainstream. Mensen beseffen dat ze zich beter voelen als hun glucosegehalte stabiel is en dat kun je beïnvloeden door hoe en wat je eet.”
5. Vrijheid op de werkvloer
De pandemie van een paar jaar geleden bracht ons ook een paar goede zaken, zoals de beweging naar flexibele werkuren en remote werken. Volgens de Vlaamse bedrijfsfilosoof en futurist Rik Vera is deze trend here to stay – al hoopt hij dat bedrijven er dit jaar iets meer mee durven te experimenteren dan ze nu doen. “Nadat we tijdens de pandemie hadden gezien hoeveel tijd het scheelt om níét in die eeuwige file te staan, omarmden we het thuiswerken. Tegelijk kwamen we er ook achter dat werken op kantoor voordelen heeft: de sociale verbinding. Op dit moment is hybride werken bij veel bedrijven de standaard: ze pakken een beetje van het een en een beetje van het ander. Maar wat je ziet, is dat er weer veel regeltjes bij komen kijken: mensen werken vast op dinsdag en donderdag op kantoor, bijvoorbeeld. Wat zich weer vertaalt in files op nét die twee dagen”, zegt hij.
Vera hoopt dus dat bedrijven in het nieuwe jaar de regels rond hybride werken die ze hebben opgesteld, meer durven los te laten. “Waarom gunnen we werknemers niet meer agency? Als je een taak hebt waarvoor je naar kantoor moet, kom je naar kantoor en anders blijf je thuis. Vertrouwen zou het sleutelwoord moeten zijn.” Gelukkig lijkt het de goede kant op te gaan met dat vertrouwen van bedrijven jegens hun werknemers, want veel bedrijven faciliteren niet enkel hybride werken, maar óók werken vanuit het buitenland. Zo mogen werknemers van accountantsbureau PWC twee maanden in het buitenland werken, bij Booking een maand en bij Ahold twintig dagen. Ook als je geen digital nomad van twintig bent, komt een tijdje werken vanaf het strand op Bali steeds meer binnen handbereik te liggen.
Wat denk jij?
Ervaar jij al vrijheid op de werkvloer?
6. Menstruatie en menopauze uit de taboesfeer
Lange tijd werd er niet gesproken over thema’s als menstruatie en menopauze, maar deze voormalige taboes komen steeds meer in het daglicht – een trend die dit jaar alleen nog maar zal doorzetten. Nas gelooft dat er meerdere redenen zijn waarom menopauze ‘een moment beleeft’. “Honderd jaar geleden leefden we gewoon minder lang. De menopauze was toen de laatste fase van je leven. Nu staan vrouwen die in de menopauze zijn nog volop in het leven. Brainfog en opvliegers zijn vervelend als je nog scherp op kantoor moet functioneren. En sinds de laatste feministische golf zijn er meer vrouwelijke gynaecologen bij gekomen, die nu zelf last krijgen van de menopauze – en daar dus aandacht voor vragen.” Deze aandacht voor menstruatie en menopauze gaat hand in hand met technologische ontwikkelingen. Van betere testen tot apps om inzicht te krijgen in je cyclus (‘Flo’ is er één), van crèmes met oestrogeen tot bio-identieke hormonen en supplementen die helpen bij opvliegers: dit jaar zien we ze steeds meer. Ook zijn er tech-start-ups in de VS die experimenteren met een draagbaar apparaat dat de temperatuur van je huid meet en bij een opvlieger pulsaties kan afgeven die je lichaam afkoelen. Volgens Nas zal het nog wel even duren voordat dat soort wearables op de markt komen, ook in Nederland, maar er is in ieder geval van alles in beweging.
7. Mode om bij weg te dromen
In het nieuwe jaar biedt mode de kans om weg te dromen en zo de realiteit een beetje te ontvluchten. Tijdens de meest recente New York Fashion Week dook deze trend veelvuldig op de catwalk op. Zo maken fringes hun comeback, die speelsheid en sjeu toevoegen aan outfits. Van een hele jurk tot subtiele details op een jas: franjes leuken je look meteen op. Ook elegante draperingen duiken op in het nieuwe seizoen. Luchtige, vloeiende en transparante stoffen die de lijnen van het lichaam volgen – en die deels uit de lingeriewereld zijn geleend – ogen verfijnd en vrouwelijk. Ook het kleurenpalet straalt zachtheid uit. De kleur roze – en dan als bescheiden pastelvariant – zal 2025 domineren. Met poederig roze geef je een zachte en frisse twist aan je garderobe.
8. Op maat supplementen ‘stacken’
In de ochtend een multivitaminepil achteroverslaan is in het nieuwe jaar ‘uit’. In plaats van een one-size-fits-all-vitaminepil, gaan we ons steeds meer richten op specifieke vitaminen(combinaties) – ook wel ‘stacking’ genoemd. Of je nu op zoek bent naar meer energie, een betere spijsvertering of een mooiere huid: met op maat uitgekozen supplementen bereik je je gezondheidsdoelen sneller, zeggen aanhangers van deze trend. Het Voedingscentrum is echter kritisch: uit een gebalanceerd dieet kun je al je nutriënten halen én het kan schadelijk zijn om lukraak veel supplementen te slikken. Toch spelen bedrijven in op deze trend. “Ze bieden testen aan waarna je een abonnement kunt afsluiten voor supplementen gebaseerd op jouw behoeften”, legt Nas uit. Sommige bedrijven gaan verder dan een vragenlijst en bieden supplementen aan op basis van bloedtesten. Hierdoor worden eventuele voedingstekorten geïdentificeerd en krijgt de klant een unieke, op maat gemaakte formule. Sommige bedrijven richten zich specifiek op vrouwen, met ‘supplement packages’ gericht op de menopauze of om een gezonde zwangerschap te ondersteunen.
Esther kreeg ernstige gezondheidsklachten door multivitamines
Esther kreeg ernstige gezondheidsklachten door multivitamines
Binnen het ‘supplementenuniversum’ komt er ook steeds meer aandacht voor zogenaamde nootropics: stoffen die positieve effecten hebben op het brein, zoals het concentratievermogen en geheugen. Deze worden ook wel ‘smart drugs’ genoemd, maar geen zorgen: het gaat hier om volledig legale stoffen, van synthetische middelen tot kruiden en vitaminen. Een collega die aan de ‘nootropics gaat’ om een deadline te halen of een avond door te werken? Je zult het dit jaar vaker horen.
9. Digitale detox voor balans
Nieuwe technologische ontdekkingen volgen elkaar dus rap op en worden dit jaar nóg meer aanwezig. Tegelijk verlangen we, juist door de dominantie van schermen, naar technologievrije momenten. Immers, hoeveel moois technologie ons ook brengt, onderzoeken zijn er ook duidelijk over dat continue digitale aanwezigheid ook negatieve effecten heeft op onze mentale gezondheid: van stress tot slechtere slaap en een minder sterke focus. In het nieuwe jaar zullen we een groei zien van retreats die een digitale detox aanbieden. Eén sleutelspeler hierin is The Offline Club, een wereldwijd initiatief dat mensen helpt om even afstand te nemen van hun gadgets in een techvrije omgeving, waardoor er ruimte ontstaat voor mindful ervaringen en nieuwe connecties. Zo organiseert The Offline Club offline events en hang-outs in gezellige cafés, waar mensen een paar uur samenkomen om te lezen of te breien. Ook biedt het weekendlange ‘digital detox retreats’ aan, waarin je zonder je telefoon met een groep in de natuur wandelt, bordspellen speelt, leest, schrijft en bij een kampvuur naar de sterren tuurt. Dergelijke initiatieven vallen binnen een bredere trend waarin af en toe de technologie laten voor wat het is, gezien wordt als essentieel voor je welzijn.
Dit is de invloed van je telefoon op je mentale gezondheid
Dit is de invloed van je telefoon op je mentale gezondheid
10. AI maakt parfums persoonlijker
Ben je nog steeds op zoek naar jouw signature scent, een geur waarin jouw persoonlijkheid helemaal tot uiting komt? In plaats van kiezen uit bestaande geuren, gaan we dit jaar onze eigen signature scent zelf maken. Of nou ja, AI helpt ons daar een handje bij. In Nederland houdt de start-up Algorithmic Perfumery zich bezig met het creëren van unieke, gepersonaliseerde geuren. Op basis van een vragenlijst – ben je een avondmens of een ochtendmens? een toeschouwer of een deelnemer? – gaat het algoritme aan de slag om een hyperpersoonlijke geur te creëren. Met 46 verschillende geurakkoorden en meer dan 500 miljard combinaties is elke geur one of a kind. Uiteindelijk krijg je drie verschillende geuren die bij jouw persoonlijkheid passen. Het idee van dit soort start-ups is om de wereld van geuren te democratiseren: een wereld die tot nu toe gedomineerd werd door slechts een handjevol modehuizen. Net zoals we onze gezondheid steeds meer in eigen hand nemen (door bijvoorbeeld biohacking), is ook hier weer de trend: ‘zelf doen’.
Tekst: Grete Simkuté