Pasen is een feest van blijdschap. Jezus is opgestaan uit de dood – dat is toch de beste reden om te vieren? Tijd om te lachen, en terwijl je dat doet, lees je hier wat leuke weetjes over lachen én over de paaslach.
In de middeleeuwen hoorde lachen gewoon bij Pasen. Tijdens de mis op paaszondag of -maandag vertelde de priester grappige verhalen om mensen aan het lachen te maken. Dit werd de risus paschalis genoemd: de paaslach. De grappen gingen meestal over de duivel, die “verslagen” was.
Later veranderde dat. De grappen werden flauwer en soms zelfs grof. Priesters probeerden vooral zelf grappig te zijn, in plaats van het geloof te vieren. Paus Clemens X – paus tussen 1670 en 1676 – vond dat het zo niet langer kon en verbood de paaslach. Toch komt deze traditie langzaam terug. In sommige Amerikaanse kerken vieren ze op de zondag na Pasen Holy Hilarity Sunday – een dienst vol vrolijkheid en gelach.
Lachen verbindt
Lachen doe je zelden alleen. Het schept een band, breekt spanning en zorgt voor vertrouwen. Zelfs zonder woorden kan een gedeelde lach mensen dichter bij elkaar brengen. In een tijd waarin verbinding soms ontbreekt, is samen lachen misschien wel belangrijker dan ooit.
Waarom lachen goed voor je is
Je verbrandt calorieën. Tijdens het lachen gebruik je wel 17 spieren, waaronder die in je buik, rug en gezicht. Lach je tien tot vijftien minuten? Dan verbrand je ongeveer 50 calorieën.
Je immuunsysteem krijgt een boost. Lachen zorgt voor extra witte bloedcellen – en die beschermen je tegen virussen.
Het helpt tegen stress. Lachen maakt je bloedvaten wijder, wat goed is voor je hart. Eén minuut lachen heeft ongeveer hetzelfde effect als tien minuten roeien.
Weet jij alles over Pasen? Doe de quiz!
Deze periode staan stil bij het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Maar wat weet jij eigenlijk over de paasgeschiedenis?
Hoewel het niet letterlijk vermeld wordt, zijn er wel momenten in de Bijbel met een knipoog. Zoals de profeet Elia in 1 Koningen 18:27, die de Baälpriesters uitdaagt en spot: “Misschien slaapt jullie god wel.” Geen mop, maar wél humor met een boodschap.
Lachen als daad van geloof
Lachen is soms ook geloven. Geloven dat het goed komt. Dat je mag ontspannen, even zonder zorgen. Juist met Pasen – het feest van hoop en nieuw leven – laat een lach zien: ik vertrouw op iets groters. Dat geeft ruimte en vreugde.
Kinderen lachen 400 keer per dag
Weetje: iedereen lacht met geluiden zoals ha-ha-ha of ho-ho-ho. Probeer maar eens ha-ho-ha te lachen – dat lukt bijna niet. Ons lichaam werkt nou eenmaal zo.
Lachen maakt je blij
Lachen zorgt ervoor dat je lichaam dopamine aanmaakt – een stofje dat je een gelukkig gevoel geeft. Het helpt je positiever naar dingen te kijken en geeft energie.
Tussen de vijf en zes jaar lachen kinderen gemiddeld wel 400 keer per dag. Alles is nieuw, gek, grappig of spannend – dus er is altijd iets te lachen.
Een gratis facelift
Lachen maakt je niet alleen vrolijk, maar ook aantrekkelijker. Je traint je gezichtsspieren, je huid wordt strakker en je krijgt een gezonde kleur door betere doorbloeding.
Sommige mensen lachen zonder geluid
Er zijn mensen die wel lachen, maar geen geluid maken. Dat heet aphonogelia. Het komt niet vaak voor, maar het bestaat echt.
Zie je iemand lachen, dan moet je zelf vaak ook lachen. Dat komt door spiegelneuronen in je hersenen. Die reageren op wat anderen doen en voelen. Zo kun je zelfs blij worden van andermans gelach.
Was Jezus een vrolijk mens?
In de Bijbel staat nergens dat Jezus lachte. Maar Hij voelde wel emoties. Hij had medelijden (Matteüs 9:36), huilde (Johannes 11:35), was bang (Lucas 22:44), en Hij juichte (Lucas 10:21). In Johannes 15:11 zegt Jezus: “Ik zeg jullie dit om jullie Mijn vreugde te geven – dan zal je vreugde volmaakt zijn.”
Of Hij hardop lachte? Dat weten we niet. Maar dat Hij vreugde kende, is duidelijk. En die vreugde wil Hij ook aan ons geven. Dat maakt Pasen écht een vrolijk feest.