Ziekenhuisseries zijn weer helemaal hot. Op Max (wat ooit HBO heette) is The Pitt een groot succes, op Netflix doen The Good Doctor en New Amsterdam het nog steeds goed en klassiekers als Greys Anatomy en House zijn klassiekers. En dan begint deze week ook nog eens het tweede seizoen van Dag & Nacht, de AVRO-TROS-ziekenhuisserie. Kiezen is dus best lastig, maar gelukkig doe ik dat vandaag voor je. Welkom bij de televisiedokter, het onderzoek kan beginnen.
Pieter-Jan bekijkt het
Redacteur Pieter-Jan Rodenburg zet zich wekelijks achter het scherm om zich te verwonderen over het aanbod.
Vreemd maar briljant
Heb je last van hartzeer? Dan is een goed stukje escapisme een uitstekend idee. Daar is de vreemde-maar-briljante-dokter-zorgt-voor-onverwachte-oplossingen een uitstekend genre voor. Ziekenhuisseries met onaangepaste artsen zijn een enorme hit. Dokter House van de gelijknamige serie is een beroemd voorbeeld: onaangepast, asociaal maar briljant, een soort Sherlock in het ziekenhuis. Maar voor mensen die het liever wat liever hebben: in The Good Doctor laat dokter Freddie zien dat autisme ook een kracht kan zijn. Het heerlijke van deze series: het komt (bijna) altijd wel goed.
Blinde chirurg met alcoholverslaving
Ben je zelf een dokter? Dan zijn bovenstaande series een gruwel. Er worden meer medische missers gemaakt dan in de privékliniek van een blinde plastisch chirurg met een alcoholverslaving. Nee, jij gaat uiteraard voor grimmig realisme. The Pitt is favoriet onder artsen die ook ’s avonds graag naar hun werk kijken, en ook ER scoort verrassend goed (hoewel de gemiddelde arts net wat minder aantrekkelijk is dan George Clooney). Maar interessant genoeg vinden Amerikaanse artsen zelf de comedyserie Scrubs (te kijken via Prime Video en Disney+) het meest realistisch. Blijkbaar valt er ook in het ziekenhuis genoeg te lachen.
Verbazingwekkend hitsig
Ben je eigenlijk meer geïnteresseerd in het wel en wee van een groep mensen dan in de hele medische mikmak? Dan zoek je een sociale serie. M*A*S*H is de oervader van die series (en na vijftig jaar nog steeds verrassend leuk). Ook Grey’s Atonomy is een soort soap in witte jassen, met verbazingwekkend hitsig ziekenhuispersoneel en bijbehorende onhygiënische acties.
Allemaal een rugzakje
En heb je alle bovenstaande klachten? Dan is er maar één medicijn, en dat is een zware: Dag & Nacht, de AVRO-TROS-serie. Hoewel geen van de artsen een soort gestoord genie is, hebben ze allemaal hun rugzakje. Bovendien gingen de schrijvers en cast op stage bij Emma’s Kinderziekenhuis, dus het heeft een behoorlijke dosis realisme. Niet alles loopt goed af, de thema’s zijn behoorlijk zwaar, maar er is genoeg hoop. En zoals elke goede ziekenhuisserie zijn er genoeg soap-haakjes om verslaafd te raken. Diagnose: Gewoon Heel Goed Gemaakt.