Regelmatig wordt er met veel tamtam aangekondigd dat er weer een nieuwe archeologische vondst is gedaan en dat nu toch echt het christendom is ontkracht.
Zo nu en dan duikt het nieuws weer op: een archeologische vondst zou het christendom onderuit halen. Een tijd geleden kopten verschillende kranten dat een Joodse geoloog na 150 chemische tests bijna zeker wist: Jezus is niet opgestaan, maar ligt begraven, samen met zijn vrouw Maria en zoon Judas.
Op zich is dit niet nieuw. In 1980 werd in Israël een graf gevonden met negen bottenkistjes, zogenaamde ossuariums. Zes ervan droegen inscripties met namen als: – Yeshua bar Yehosef (Jezus, zoon van Jozef) – Maria – Yose – Maramene e Mara (mogelijk Mariamne of Maria Magdalena) – Yehuda bar Yeshua (Judas, zoon van Jezus) – Matya (Matteüs)
De naam van Jezus kreeg meteen de aandacht: als zijn botten hier liggen, dan is hij niet opgestaan. En als dat zo is, dan valt de kern van het christelijk geloof weg.
Snel volgde een theorie voor de rest van de namen: Maria was zijn moeder, Yose zijn broer (zoals vermeld in Marcus 6:3), Mariamne zou Maria Magdalena zijn – en dus zijn vrouw –, Judas hun zoon en Matteüs een verwant.
Documentaire
In 2007 kreeg het verhaal opnieuw aandacht door een documentaire: The Jesus Family Tomb. Regisseur James Cameron (bekend van Titanic en Avatar) was betrokken en claimde dat deze vondst het einde van het christendom betekende.
Maar klopt het?
Onder wetenschappers is het antwoord al jaren duidelijk: dit is níet het graf van Jezus en zijn familie. De meeste experts wijzen het idee af, met de volgende argumenten:
Het graf lag op een makkelijk vindbare plek. Tegenstanders van het vroege christendom hadden dit allang gebruikt als bewijs tegen de opstanding.
Het is onlogisch dat Jezus eervol begraven werd, om vervolgens te beweren dat hij was opgestaan – terwijl zijn botten daar gewoon lagen.
Het graf wordt nergens genoemd in oude teksten. Als het echt van Jezus was, zou het een belangrijk pelgrimsoord zijn geworden.
Het graf is luxe en ligt dicht bij Jeruzalem. Voor een arme familie uit Galilea was dat onhaalbaar.
De namen op de kistjes waren extreem gebruikelijk. Bijvoorbeeld: één op de vijf meisjes heette Maria.
Andere bekende familieleden van Jezus ontbreken.
De link tussen ‘Maramene e Mara’ en Maria Magdalena is speculatief.
Als Jezus getrouwd was, zou dat zeker in de Bijbel staan. Trouwen was in die tijd helemaal niet vreemd.
Het idee dat Jezus een zoon had, is nergens terug te vinden in de Bijbel of andere vroege bronnen.
Er zijn geen christelijke symbolen in of rond het graf, wat je wél zou verwachten bij zo'n belangrijke familie.
En jij?
Wat denk jij? Zijn deze argumenten overtuigend genoeg om het verhaal af te wijzen? Of zie jij toch aanwijzingen dat Jezus daar begraven ligt?
Wat denk jij?
Zijn de argumenten overtuigend genoeg om te zeggen dat dit níet het graf van Jezus is?