Vinologen Astrid Joosten en Thérèse Boer: ‘Vrouwen zijn beter in wijnproeven’
Over smaak, vriendschap en de ideale Kerst
12 december 2024 · 08:00| Leestijd:8 min
Dit artikel is exclusief voor abonnees
Log in en probeer Eva digitaal 2 weken gratis. (De proefperiode stopt automatisch.)
Start nu je gratis proefperiodeHeb je al een abonnement?
Gratis inloggen
Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Vakvrouwen Astrid Joosten (66) en Thérèse Boer (53) delen een passie voor wijn. De een is televisiepresentatrice en de ander top-sommelier bij De Librije, een restaurant met drie Michelin-sterren. Naast vriendinnen zijn ze beiden vinoloog. Een gesprek over smaak, kwaliteit en de ideale Kerst.
Dit jaar vieren ze het 12,5-jarig jubileum van hun wijnwebshop Astrid & Thérèse, maar de vriendschap van Astrid Joosten en Thérèse Boer gaat verder terug. “We hebben elkaar twintig jaar geleden ontmoet toen mijn toenmalige man en ik in De Librije gingen eten”, vertelt Astrid, televisiepresentatrice van programma’s als Twee voor twaalf en Onderaan de streep. “Ik hou erg van lekker eten en drinken en was flabbergasted door wat ik op mijn bord kreeg en wat we erbij geschonken gekregen.”
Enorme klik
Na afloop vroeg sterrenechtpaar Jonnie en Thérèse of het stel nog een afzakkertje met hen wilde doen in de keuken. “We hebben zitten praten over wijn en mijn toenmalige man en Jonnie over koken en eten. En toen was het vier uur ’s nachts.” Het viertal had een enorme klik.
“Elke zaterdagochtend gaat Thérèse de keuken in, met de sommeliers, om te proeven", vertelt Astrid. “Als Jonnie een nieuw gerechtje heeft, zitten ze daar eindeloos wijnen bij te combineren. Net zo lang tot het team zegt: dit is de combinatie!” Astrid kon alleen maar denken dat ze heel graag een keer zo’n sessie wilde meemaken. Dus toen Thérèse zei: ‘Dan kom je toch gewoon een keer langs’, reed Astrid op zaterdagochtend vanuit Amsterdam naar De Librije in Zwolle. “Dat ging gewoon allemaal heel open en toegankelijk, zonder geheimen”, aldus Astrid. “Met grote ogen zat ik erbij.”
Ieder mens heeft natuurlijk zijn eigen smaak. Die van ons matchen gewoon heel goed.
Daar is bij de televisiepresentatrice het zaadje geplant om meer te willen weten over de wereld van wijn. Op advies van Thérèse ging Astrid naar de wijnacademie en haalde haar diploma als vinoloog. “Best gek voor een buitenstaander die niet in het vak werkzaam is.” Op verzoek van een uitgever schreven de dames samen twee boeken, getiteld Gek op wijn en Vrouwen gek op wijn. Vervolgens gingen ze workshops geven in De Librije, vertelt Thérèse. “Met hapjes erbij. Om mensen zelf te laten uitproberen welke wijn bij een gerechtje het lekkerst smaakt.”
Na afloop zeiden deelnemers vaak dat ze veel geleerd hadden, maar ook dat ze in een winkel op basis van een etiket niet konden zien hoe een wijn smaakt. “Dus gingen wij ze adviseren wat ze konden kopen”, vertelt Thérèse. “Waarop Jonnie op een gegeven moment zei: ‘Als mensen dat zo vaak aan jullie vragen, stel dan zelf een assortiment samen waar jullie achter staan en ga dat via internet verkopen - want mensen vertrouwen jullie smaak en vakmanschap.’”
Duizenden wijnen
Zo zijn de dames dus 12,5 jaar geleden de webshop Astrid & Thérèse gestart. Ze kopen alleen maar wijnen in die ze zelf lekker vinden. “Dat is ons enige criterium”, zegt Astrid. “Gelukkig hebben we dezelfde voorkeuren. Als we samen proeven zijn we eigenlijk altijd eensgezind.” Duizenden wijnen hebben de twee vinologen inmiddels geproefd. Thérèse: “Ieder mens heeft natuurlijk zijn eigen smaak. Die van ons matchen gewoon heel goed.”
Ze staan er hetzelfde in: hoe een wijn moet zijn, hoe hij moet smaken en hoe ze zich in de wijnwereld bewegen. “Kwaliteit is wel de rode draad in onze samenwerking”, vertelt Thérèse. “We zijn allebei perfectionistisch, maar het zit ons niet in de weg. We weten precies wat we aan elkaar hebben.”
In het begin waren we als vrouw zeldzaam in het wijnwereldje.
“In het begin waren we als vrouw zeldzaam in het wijnwereldje, dat gedomineerd wordt door mannen”, vertelt Thérèse. Maar er zijn volgens haar steeds meer vrouwen die zich interesseren voor wijn en er ook verstand van hebben. Dat merken wij ook onder onze gasten in het restaurant. Vroeger zochten alleen mannen de wijn uit en proefden ze voor. Nu is dat echt fiftyfifty.”
Vrouwen hebben volgens Astrid duidelijk een eigen voorkeur. “Als het over smaak gaat, al geldt dat lang niet altijd, houden mannen vaak wat meer van zwaardere wijnen. Terwijl vrouwen meestal de voorkeur geven aan een elegante stijl wijn.” Astrid vertelt dat vrouwen meer smaakpapillen op hun tong hebben. “Daardoor proeven ze anders. Ik zeg altijd dat wij vrouwen beter proeven, met meer nuance en verfijning. En daar kunnen die mannen trouwens niets aan doen.”
Kerst
Wijn draagt bij aan gezelligheid en sfeer, vinden beiden dames. Neem het kerstdiner. Of dat nou thuis of in een restaurant is. “Je maakt de mooi gedekte tafel - met servetten, kerstversiering en kaarsen - af met wijn. Voor mij hoort het erbij”, zegt Astrid. Kerst is voor haar een familiefeest. “Mijn ouders zijn overleden, dus sinds tien jaar vieren we het met mijn broer en zus plus hun partners en kinderen. Ook de tweede vrouw van mijn vader is daar nog altijd bij. Zij hoort gewoon bij de familie Joosten.”
Astrid
Vroeger gingen we met mijn ouders naar de nachtmis – ik ben katholiek opgevoed.
“We zijn niet een familie die de deur bij elkaar platloopt”, zegt Astrid. “Maar er zijn twee belangrijke momenten in het jaar die wij koesteren: het familieweekend in de zomer en het kerstdiner. Niemand wil dat missen.” Ze prijst zich gelukkig met een warme familie, waar nooit een onvertogen woord valt en waar ‘gezelligheid’ met een hoofdletter wordt geschreven. “In de familie-appgroep stemmen we over thuis koken of uit eten gaan. In het eerste geval maakt iedereen een onderdeel van het diner.” Haar man Rob, met wie ze twee jaar geleden trouwde, is gek op koken en dus de kok in huis. Astrid zorgt - uiteraard - voor de wijn.
De andere kerstdag lunchen ze met Robs familie. “Dan gaan we naar zijn ouders in Brabant. Ze zijn niet meer zo fit dus we doen het bij hen thuis. Wij nemen al het eten mee, met alles erop en eraan, inclusief bloemen en kaarsen. Zij hoeven niets te doen. Die warmte en verbondenheid met elkaar en de stralende gezichten van zijn ouders als we met elkaar aan tafel zitten - dat is voor ons het mooiste kerstcadeau.”
Met elkaar
Voor Thérèse staat Kerstmis in het teken van werk en gasten verwennen. Ze zou niet anders willen. “Ik werk al sinds mijn dertiende tijdens Kerst in de horeca. Vroeger gingen we met mijn ouders naar de nachtmis – ik ben katholiek opgevoed.” Sinds zij en haar man een eigen restaurant hebben, lukt dat niet meer en geniet ze van het werken met Kerst. “Het is een heel gezellige tijd, met veel gasten die altijd tijdens Kerstmis komen. Sommigen al dertig jaar, dus dat is heel leuk.”
Op kerstavond is De Librije altijd gesloten. “Dit doen we bewust, zodat ons personeel dan Kerst kan vieren met de familie.” Zelf vieren zij kerstavond met een groep vrienden plus alle kinderen – Thérèse en Jonnie hebben een zoon en een dochter, twintigers die ook in de zaak werken – zo’n 35 man in totaal. “Dat is een heel fijn begin van de Kerst. We eten en drinken samen. En we maken altijd een pot. Dat geld geven we met elkaar aan een goed doel.” Zelf ziet ze haar familie na Kerst. Dan gaat ze altijd twee weken naar Bonaire, om samen oud & nieuw te vieren. “Dat is dan gelijk ons kerstdiner." Het is haar ideale Kerst, zegt Thérèse. “Want voor mij is Kerst saamhorigheid, elkaar in de watten leggen en vooral lief zijn voor elkaar.”
Voor mij is Kerst saamhorigheid, elkaar in de watten leggen en vooral lief zijn voor elkaar.
Trends in wijn volgens Astrid
Mousserende wijnen zijn, naast champagne, in opkomst. “Champagne heeft natuurlijk een prijskaartje. Maar cava, de Spaanse variant van champagne, en crémant uit Frankrijk zijn bezig met een opmars.”
Rosé is ook ongelofelijk populair, ziet Astrid. Natuurwijnen zijn groeiende. “Dat bio-wijn bocht zou zijn, is echt een raar ingeburgerd misverstand en totale onzin. Dat vertellen we ook altijd tijdens workshops. Je hebt lekkere en minder lekkere biologische wijnen, net zoals je lekkere en minder lekkere traditioneel gemaakte wijnen hebt.”
Tekst: Ellen Nap
Beeld: Yvette Kulkens