‘Ik plan nog net mijn seksleven niet’ – hoe Annemarie Geerts haar leven tot in detail structureert
Inclusief vijf planningstips van Annemarie om zélf structuur aan te brengen
16 januari 2025 · 10:18| Leestijd:11 min
Als influencer en moeder van acht kinderen is het leven van Annemarie Geerts een wervelwind. Toch lukt het haar om ook tijd voor zichzelf te nemen én het overzicht te bewaren. Haar geheim? Een familieplanner. Lees hier hoe ze met vallen en opstaan leerde plannen, inclusief haar ervaringstips voor een gestructureerd leven.
Flinke heimwee had ze, toen ze afgelopen zomer terugkwam uit IJsland. Tijdens de zesdaagse rondrit op IJslandse paarden met haar oudste dochter Julia had ze in een compleet andere wereld geleefd. Even geen groot gezin, geen elektriciteit, geen bereik, geen Instagram-updates, en bovenal: geen planning. “We trokken mee met een kudde wilde paarden. Niet ik, maar de paarden bepaalden hoe mijn dag eruitzag – van ons tempo tot wanneer we stopten.”
Wie is Annemarie Geerts?
“Door onze trip naar IJsland besefte ik dat ik weer terug wil naar meer rust en genieten. Of dat mogelijk is in een gezin met acht kinderen? Ja, hoor. Ik ben de baas over mijn tijd en ik heb mezélf zo druk gemaakt. Ik wilde steeds meer en plande mijn agenda alsmaar voller. Maar in IJsland was het alsof de paarden tegen me fluisterden: ‘Beste mevrouw de plangoeroe, jouw standaard van hoe je dag ingevuld moet zijn, ligt veel te hoog! Wees tevreden met minder.’”
‘Plannen geeft inzicht’
Vlak voor die vakantie had Annemarie haar eigen Komt goed – familieplanner uitgebracht. Maar wie denkt dat de planner in de prullenbak verdween na haar IJsland-ervaring – zodat ze nu alleen nog met de dag kan leven – heeft het mis. “Nee, nee, juist niet!” benadrukt Annemarie. “Jaren geleden heb ik er bewust voor gekozen dat ik inzicht wil in mijn tijd. En daar helpt de planner me bij. Toen ik thuiskwam, ben ik meteen gaan zitten om rigoureus te schrappen. Ik moest opnieuw mijn prioriteiten stellen: wat was ervoor nodig zodat ik meer tijd in de natuur kon doorbrengen, en meer kon bewegen? Anderhalf uur heb ik gezeten voordat ik de puzzel compleet had. Mensen zeggen weleens tegen me: ‘Zodra ik ga plannen, móét ik zoveel.’ Daar ben ik het niet mee eens. Met een planner zorg je juist dat je niet te veel moet en creëer je ruimte voor de doelen die jij jezelf stelt. Want plannen geeft je inzicht in wat je anders moet gaan doen, en hóé je dat moet doen.”
Toen ik thuiskwam, ben ik meteen gaan schrappen
Een vast ritme
Annemarie heeft niet altijd zo’n gestructureerd leven gehad. De ommekeer kwam na de komst van de tweeling Saar en Suus – oftewel “kind vijf en zes”. Annemarie: “Oorspronkelijk voedde ik op verzoek – als de meisjes blèrden, gingen ze aan de borst. Daar trok de kraamhulp al snel een streep doorheen: ‘Annemarie, met een tweeling houd je dit niet vol. We brengen een vast ritme aan in eten en slapen.’ De tweeling kreeg om de drie uur voeding, en daarna kregen ze gewoon niets tot we weer drie uur verder waren. Ja, natuurlijk deed dat mijn moederhart zeer. Ik heb halve mental breakdowns gehad als ze weer lagen te huilen. Maar uiteindelijk begonnen de kinderen eraan te wennen. Er ontstond een ritme van voeden, verschonen en weer slapen – niet in mijn armen, maar in hun bedje. Ik had mijn handen vrij, wat een verademing! Opeens had ik tijd om tussen elk slaapje door een huishoudelijke taak te doen, of aandacht te geven aan de andere kinderen.”
Toch ontstaat de echte noodzaak voor plannen als de tweeling in de peuterpuberteit komt. Annemarie gniffelt als ze eraan terugdenkt: “Ik kwam letterlijk een hand tekort. Als ik boven de was wilde doen, moest ik de tweeling opsluiten achter de kinderhekjes die we in de woonkamer hadden gezet. Dan rende ik naar boven, maar ook snel weer naar beneden, omdat ze elkaar weer in de haren vlogen. Maar als ik er eentje mee naar boven nam, dan zat die ander beneden te huilen. Ik voerde alles ad hoc uit, maar kwam energie en tijd tekort om de chaos onder controle te krijgen.”
Radicaal schrappen
Als Annemarie steeds verder achter de feiten aanloopt, beseft ze dat het roer echt om moet. In een simpel schriftje zet ze op een rijtje zet wat ze allemaal doet, met op de andere pagina wat ze allemaal wíl doen. “Als je het opschrijft, wordt het opeens inzichtelijk. Dan zie je waar je tijd naartoe gaat. Ik ontdekte dat ik radicaal moest schrappen om tijd en ruimte vrij te maken voor wat ik echt wilde. Al snel was het schriftje niet meer overzichtelijk genoeg, en plande ik elke week vooruit in een planner.”
Plannen heeft mijn relatie met Maarten en mijn kinderen verbeterd
Die planner helpt Annemarie om bewuste keuzes te maken. “Als de buurvrouw bijvoorbeeld nu bij me aanbelt voor een praatje, zeg ik: ‘Wat leuk dat je er bent. Ik heb nu alleen geen tijd, zullen we een afspraak inplannen?’ Vroeger had ik die buurvrouw binnengelaten, waardoor ik mijn huishoudelijke taak niet kon doen. Die moest ik dan op een ander moment inhalen. Maar door de planner heb ik nu inzicht in alles wat er op een dag moet gebeuren en heb ik een keus: stel ik mijn taak uit, of niet? Zo ga je veel bewuster om met de tijd die je op een dag hebt.”
Maar ook op de lange termijn helpt het plannen Annemarie om dromen waar te maken. Zo staat er al voor 2026 een nieuwe reis naar IJsland in de agenda. Deze keer niet met Julia op een paard, maar met haar oudste zoon Jim op een crossmotor. “Als we dit aan mensen vertellen, zie je de verbazing. Hoezo zou Jim met zijn bejaarde moeder zo’n reis willen maken? Maar waarom niet? En waarom zou je dit alleen met je vader doen? Natuurlijk vind ik het doodeng, maar ook zo leuk om samen doorheen te gaan. Gelukkig hebben we nog alle tijd om samen te oefenen en crosservaring op te doen!”
Seksleven
Inmiddels is Annemarie een geavanceerde planner. “‘Ik plan nog net mijn seksleven niet’, zeg ik weleens, haha! Maar even serieus: plannen heeft me zoveel gebracht. Het heeft mijn relatie met Maarten en met mijn kinderen verbeterd, en ik voel me veel gelukkiger. Nu lukt het me bijvoorbeeld om dagelijks een uurtje rust te nemen – een uur, helemaal voor mezelf! Geloof mij, daar word ik echt een leuker mens van. Wat Marie Kondo doet voor je huis, heeft plannen gedaan voor mijn hoofd en mijn leven.”
Plantips van Annemarie
Wil je je tijd ook meer structureren, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Annemarie geeft 5 tips.
Tip 1: Schrijf op waar je tijd naartoe gaat
“Veel mensen zeggen tegen me: ‘Ik heb zo weinig tijd en kom helemaal niet aan mezelf toe.’ Maar als ze hun tijdsbesteding een tijdje hebben bijgehouden, valt opeens op dat ze voortdurend worden afgeleid door social media. Dat hadden ze zelf ook niet eens in de gaten! Bij mij begon het creëren van structuur met een simpel Hema-schriftje, waarin ik opschreef hoe onze week op dat moment was ingedeeld. Het gaf me inzicht in hoeveel tijd iets kostte en hoeveel tijd ik eigenlijk had – dat bleek veel te weinig voor wat ik echt wilde. Daarna schreef ik op wat moest en wat mocht. Het hielp me om niet langer geleefd te worden, maar onze eigen keuzes te maken en meer tijd te creëren voor het gezin, huishouden en mezelf.”
Tip 2: Zeg nee
“Als je eenmaal inzicht hebt in je tijdsbesteding, kun je keuzes maken. Waar zeg je ja tegen? En misschien nog belangrijker: waar zeg je nee tegen? We laten ons vaak zo makkelijk bepalen door sociale verplichtingen. Maar dan bepaalt een ander wat belangrijk voor ons is. Zo wérkt het toch niet? Als ik bij een bepaald verzoek buikpijn krijg, zeg ik gewoon nee. Ik hoef daar niet eens een reden voor te bedenken. Het woordje ‘nee’ heeft mijn leven 180 graden gedraaid. Zo pakken we onze familieverjaardagen anders aan en trekken we ons eigen plan met Kerst. Ons leven wordt niet langer bepaald door verwachtingen of opvattingen als ‘zo hoort het’. ‘Zo hoort het níét’, reageren we dan altijd in huize Geerts. Waarom in al die gekte meegaan? Het leuke is: als je nee durft te zeggen, wordt het steeds makkelijker om ja te zeggen tegen wat je echt belangrijk vindt.”
Als ik bij een bepaald verzoek buikpijn krijg, zeg ik gewoon nee. Ik hoef daar niet eens een reden voor te bedenken
Tip 3: Begin klein
“Inmiddels plan ik alles tot in de puntjes, maar laat je daardoor niet van de wijs brengen. Zelf begon ik ooit met de uitdaging om iedere avond om 18.00 uur met z’n allen aan tafel te zitten en een gezonde maaltijd te eten. Dat vond ik al moeilijk genoeg. Bedenk maar eens wat er allemaal bij komt kijken: je moet de boodschappen op tijd in huis hebben en iedereen moet op een vast tijdstip thuis zijn en aanschuiven. Daarom deelde ik deze uitdaging op in kleine haalbare doelen. Eerst zorgde ik ervoor dat we in ieder geval gezonde maaltijden aten. Pas toen dat eenmaal een routine was, plakte ik het volgende doel eraan vast: op tijd aan tafel. Begin gewoon met één klein stapje dat niet kán mislukken. En breid het pas uit als je het onder de knie hebt.”
Tip 4: Eén taak per dag
“Toen ik als jonge moeder de chaos met moeite te boven kwam, kreeg ik een gouden tip: probeer één taak per dag af te krijgen. Het ‘ééntaakbeleid’ noem ik dat. Ik was zo’n moeder die van hot naar her ging: terwijl ik de bedden verschoonde, zag ik dat er wel erg veel stof onder het bed lag. Dan liep ik naar beneden om de stofzuiger te pakken, en zag ik dat de vaatwasser uitgeruimd moest worden. Aan het eind van de dag was de chaos alleen nog maar groter!
Op donderdag is de badkamer alweer een grote schijtbak
Inmiddels weet ik: het huishouden is nooit klaar. Dat gegeven moet je accepteren. Je hebt de was gedraaid, draait je om en je puber heeft de wasmand weer volgegooid. De badkamer zal je leven lang vies worden. Je wasmachine zal je hele leven lang draaien. En je zal je leven lang boodschappen moeten blijven doen. Maar als je die taken over de week uitsmeert, wordt het behapbaar. Op woensdag maak ik de badkamer schoon. Dan ruikt het hele huis naar chloor, heerlijk! En op donderdag is de badkamer alweer een grote schijtbak. De kinderen hoeven maar één keer te douchen en alles zit onder de shampoo en het scheerschuim. Maar één dag per week is de badkamer in ieder geval schoon en heb ik de voldoening dat mijn taak erop zit.”
Tip 5: Kies een vast moment om je week vooruit te plannen
“Elke zondag stel ik samen met Maarten het weekoverzicht op. Zo weten we aan het begin van de week al waar onze prioriteiten liggen én waar we hulp moeten inschakelen. Elke week plan ik vaste momenten voor elkaar en voor mijzelf. Zo is het om 10.00 uur koffietijd met Maarten, om 12.00 uur lunchtijd, en neem ik tussen 14.00 en 15.00 uur altijd een uur rust. Plannen is bij ons ook echt een gezinsproces. Woensdagavond rijden Maarten en ik paard. Mijn oudste dochter Julia heeft zich opgeworpen als oppas voor de komende periode om dit mogelijk te maken. Maar ik plan de week ook bewust samen met Maarten, zodat de mentale last van de zorg voor de kinderen niet alleen bij mij ligt.”
Familieplanner ‘Komt goed’
- Na acht kinderen deelt Annemarie haar opvoedingslessen in een boek
Na acht kinderen deelt Annemarie haar opvoedingslessen in een boek
- Annemarie Geerts trekt haar eigen plan met kerst: ‘Waarom zouden we in alle gekte meegaan?’
Annemarie Geerts trekt haar eigen plan met kerst: ‘Waarom zouden we in alle gekte meegaan?’