Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Check de veelgestelde vragen.
Laatste update: 15 november 2023 · 12:34
Dopamine is een zogeheten ‘neurotransmitter’, een boodschapper in de hersenen die informatie doorgeeft van de ene zenuwcel naar de andere. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van stemming, motivatie, aandacht, beloning, plezier en beweging. Als je iets leuks of fijns meemaakt – je krijgt een compliment, iemand geeft je een knuffel, je koopt nieuwe schoenen of je haalt een versgebakken appeltaart uit de oven – geeft je brein een beetje dopamine vrij. Je krijgt het gevoel van beloning, plezier en blijdschap. Daarom wordt dopamine ook wel het gelukshormoon van je hersenen genoemd.
Als dopamine vrijkomt, raakt een ander gebied in je hersenen – de amygdala – betrokken om ervoor te zorgen dat je onthoudt wat de situatie rondom de kick was. Daardoor ga je hunkeren naar zaken die je die kick gaven. Of craven, zoals dat tegenwoordig heet.
In de tijd waarin we leven, wordt ons beloningssysteem continu aangesproken en geprikkeld. Alles is mogelijk, en het leven ‘moet’ constant leuk zijn. Je hersenen worden overspoeld met dopamine door bijvoorbeeld scrollen op je telefoon, shoppen, snoepen en gamen. “In de zoektocht naar stimulansen lijkt de limiet opgeheven”, schrijft Dirk de Wachter in zijn boek Borderline Times. “Ons neurologische systeem zit nu eenmaal zo in elkaar dat iets al gauw gewenning oplevert. Na een fantastische reis willen we er gauw een nieuwe, die nóg fantastischer is dan de vorige…”
Het lastige is dat ons brein niet goed in staat is om te bepalen wanneer we voldoende hebben, aldus psychiater Esther van Fenema in haar boek Het verlaten individu. “We zijn principieel onverzadigbaar en de huidige welvaart en overvloed stimuleert onze hebzucht dus tot in het oneindige.” Verslaving ligt op de loer – en dat gaat gepaard met vele gezondheidsproblemen. De Wachter: “Terwijl [de identiteit van de homo consumens] wordt uitgehold, zijn neurologische systeem aan het eind zit van zijn krachten, ondanks zoveel rijkdom, een hoge levensverwachting (...) is hij verbitterd en ontevreden.”
Op TikTok ging deze quote viral: “You’re unhappy because you’re constantly happy. It’s now normal to be drowning in dopamine. When you start embracing silence, solitude, and space to think, boring things become absolutely beautiful.”
Zie ook deze video op Instagram van Life Rules:
De weergave van Instagram vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Het is goed om je brein te ‘resetten’ en tijdelijk te ontdoen van al die prikkels. Even vooraf: een ‘dopamine-detox’ is geen officiële medische term. Er is ook geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt. Bovendien kún je niet volledig van dopamine detoxen, aangezien het lichaam zelf van nature dopamine aanmaakt – zelfs als het niet wordt blootgesteld aan bepaalde prikkels.
Het doel is niet om geen dopamine meer aan te maken, maar om dit op een gezonde, natuurlijke manier te doen – door beweging en gezond eten bijvoorbeeld. Als je tijdelijk afstand doet van ongezonde gewoonten en verslavingen, is de kans groot dat je je beter gaat voelen. Heb je een serieuze verslaving, dan is het altijd het beste om professioneel advies in te winnen. Deze tips zijn dan ook geen medisch advies, maar zijn ter inspiratie om los te komen van ongezonde dopaminekicks.
Ook leren hoe je vaker stil kunt worden? Samen met theoloog en schrijver Tomas Sjödin ontwikkelde Eva de training 'Zingeving in de stilte'. Het doel van deze training? Door middel van stilte een heldere blik en gevoelig gehoor te krijgen om te helpen meer zingeving te ervaren in je leven. Meer weten? Klik hier.
Tekst: Eline van Lindenberg